Mindfulness betekent letterlijk: “Met je aandacht in het hier- en nu leven, zonder te oordelen, dus met acceptatie” (Jon Kabat-Zinn, grondlegger Mindfulness). Je geeft dus aandacht op een speciale manier doelbewust niet oordelend aan dingen zoals ze zijn.

Het leert je niet meer zomaar, door te rennen, op je automatische piloot, maar bewust stil te staan bij het nu, dit geeft een gevoel dat je leeft, in plaats van dat je geleefd wordt. Mindfulness ontwikkelt als het ware het “zijn”, waardoor je bewuster leeft.

Tijdens de coachsessies geef ik je hierin practische handvaten, door middel van gerichte oefeningen en bruikbare opdrachten, om dit vervolgens te integreren in je leven. Dit zal minder stress en minder piekeren opleveren, waardoor je lekkerder in je vel komt te zitten! Ik werk tijdens de sessies met 8 bevrijdende levenshoudingen uit de leer van Mindfulness.

Mindfulness zorgt ervoor dat je minder in het toen en in het straks zit met je hoofd en meer in het nu. Zonder al die gedachten over verleden en toekomst is het leven veel gemakkelijker. Veel beter te overzien, veel mooier ook, veel intenser. Mindfulness leert je de rust van het moment herkennen, te gebruiken en te waarderen. Hoe alledaags of stressvol dat moment ook is. Kleine dingen ga je dus meer en bewuster opmerken. Je gaat meer de waardevolle dingen zien en ervan genieten wat maakt dat je je gelukkiger gaat voelen!

Je leert je gedachten in een breder perspectief te plaatsen, ofwel Mindfulness is een evenwichtige manier van omgaan met emoties, het ontstaat door je eigen ervaringen in een breder perspectief te plaatsen. Door je aandacht te richten neem je afstand van de spinsels in je hoofd.

Veel mensen denken dat het doel van Mindfulness Meditatie is: “je hoofd leegmaken” en in een soort gedachtenloze toestand terecht komen, waardoor je je fijn en zorgeloos voelt. Dit is echter een misvatting. Mindfulness Meditatie is het observeren van gedachten en inzien dat gedachten meestal slechts kletspraatjes van je brein zijn, waar je niet teveel waarde aan moet hechten. Hoe beter je dit onder de knie krijgt, hoe rustiger het in je hoofd zal worden. Je klampt je immers niet meer aan elke willekeurige gedachte vast met allerlei drama tot gevolg(verhoogde hartslag, snel ademen, stresshormonen), maar laat deze bewust voorbij drijven waardoor je beter in je vel komt. Het doel van werken met Mindfulness is dus vrijheid. Het doel is niet gelukkig of ontspannen zijn alhoewel dit wel een positief bijeffect kan zijn. Er is een verschil tussen Meditatie en Mindfulness. Mindfulness draait om bewustzijn en aandacht voor het moment, zonder te oordelen. Meditatie draait om stilte zowel fysiek als mentaal. Je leert tijdens mediteren afstand te nemen van je gedachten. Mediteren is zelfzorg voor je geest. Je raakt door beoefening van Meditatie minder snel in gedachten verzonken, omdat je sneller doorhebt dat je gedachten je meesleuren. Als je regelmatig mediteert wordt het steeds makkelijker om in het dagelijks leven Mindful(aandachtig) te zijn. Met Mindfulness ben je bezig om jouw opmerkzaamheid te oefenen. Met een open houding, zonder oordelen, de wereld om je heen op te merken.

Mindfulness zorgt voor betere beslissingen en maakt je mentaal sterker: het zorgt voor extra ruimte tussen die impuls die je ontvangt en je reactie daarop. Je geeft jezelf als het ware de tijd, om na te denken over hoe je gaat reageren.

Je laat je minder leiden door emoties, je krijgt meer controle over je emoties. Het is nl. belangrijk dat je je leven, niet laat leiden door emoties. Een eenvoudig voorbeeld hiervan is het weer. Hoe beïnvloedt het weer bijv., je emoties? Ben je gelijk chagrijnig, als je opstaat en het giet van de regen? Best zonde om je dag hierdoor te laten verpesten! Mindfulness helpt je minder emotioneel te reageren, op stressvolle gebeurtenissen of beelden.

Het is goed voor relaties: en dan bedoel ik niet niet alleen je partner, maar met letterlijk iedereen die je tegen komt, je ziet jezelf, andere mensen en de wereld in een nieuw perspectief. Je eigen ego staat niet zoveel meer in de weg, waardoor er echte connectie met iemand gaat ontstaan.

Het helpt bij angst: door Mindfulness kan je brein letterlijk veranderen. Het vaak beoefenen van Mindfulness zorgt ervoor dat het deel van je brein dat angst regelt, kleiner wordt en minder actief. Hierdoor kunnen we beter omgaan met angsten, onzekerheden en stress.

Mindfulness verlicht pijntjes. We hebben allemaal last van kleine pijntjes in ons lichaam. De een heeft er meer last van dan de ander, maar toch kan een groot gedeelte van de pijntjes, alleen in je hoofd bestaan. Door middel van Mindfulnessmeditatie kan je perceptie van pijn bijna halveren.

In de coachsessies bespreken we allereerst de issues die spelen bij jou en kijken we hoe je dit vanuit het Mindfulness perspectief kan benaderen, zodat het jou niet meer beheerst en je vrij kan leven en handelen, ofwel het anders leren omgaan met stress en pijn.

Ik nodig je graag uit om verder te lezen op mijn website!