Waardevolle Inzichten en Inspiratie om vanuit jouw prachtige zelf te gaan leven, zodat je positieve energie ervaart.

Mindfulness en negatieve gedachten

Dit blog gaat over Mindfulness en wat dit in de praktijk voor je kan betekenen met name als je vast zit in negatieve gedachten en je daarbij veel onrust ervaart. Aan de hand van praktijkvoorbeelden licht ik een tipje van de sluier op. Als je daadwerkelijk hiermee aan de slag gaat, gaat dit heel veel voor je opleveren, met name Vrijheid.

Vaak denken mensen het volgende: “het is goed om negatieve gedachten te veranderen in positieve gedachten”. “Negatieve gedachten zijn fout en mogen niet meer in ons hoofd opkomen, we moeten dat bestrijden en alleen maar positieve gedachten hebben”….

De kern van Mindfulness is dat we:

  1. Accepteren dat onze hersenen zowel negatieve als positieve gedachten aanmaken.
  2. Niet willoos in deze gedachten meegaan.

Ons brein produceert gedachten met oordelen en waarschuwingen, spijt en angst. Dit is een proces wat dag en nacht doorgaat, of we nu wakker zijn of slapen. Er is niets goeds of fouts aan, het is gewoon wat onze hersenen doen.

Om niet overweldigd te worden door de impact die gedachten op je kunnen hebben, moet je als eigenaar van je denken niet zomaar meegaan in die gedachten. Simpelweg omdat je brein (je ego) je anders volledig gaat overheersen. Het meegaan in negatieve gedachten veroorzaakt nare gevoelens en emoties, zoals stress, buikpijn, hoofdpijn en slapeloosheid.

Dus stel je hebt een gedachte zoals “ik word vast volgende maand ontslagen”, dan onderken je met Mindfulness dat je die gedachte hebt, maar verder ga je er niet in mee.

Normaal zonder Mindfulness, zou je meteen meegesleurd worden in een stroom aan gedachten, zoals: “dan moet ik opnieuw gaan solliciteren”, “misschien krijg ik nooit meer zo’n baan, dan moet ik mijn huis uit, dan raak ik aan lager wal, dan komt het nooit meer goed met mij”…..

Je merkt wanneer je meegaat in die gedachte – die op dit moment niets meer is dan een gedachte, en dus niet de werkelijkheid is – je in paniek raakt en je je meteen ontzettende gespannen voelt?

Omdat we met Mindfulness willen voorkomen dat je in stress-reacties raakt, is het dus belangrijk om negatieve gedachten te onderkennen, maar er niet in mee te gaan.

Maar hoe ga je niet mee in gedachten die vaak heel reëel lijken?

Door eenvoudig aandacht te geven aan gewone, dagelijkse dingen. Als je aandacht geeft aan de wereld om je heen, dan heeft je brein, geen ruimte om te piekeren. Dus dat werkt altijd, ook al kost het moeite om je aandacht te blijven focussen op die ene bezigheid of het klusje. Het werkt ook heel goed om je aandacht uit je hoofd te halen en te verplaatsen naar je zintuigen. Richt je bijvoorbeeld op je ademhaling, voel hoe deze rustig doorgaat en voel je buik op en neer gaan. Hoor de geluiden om je heen De geluiden in de ruimte waar je bent, de vogels en de auto’s buiten.

Met Mindfulness ga je nuchter observeren, waarbij je gebruik maakt van de kracht van je denken. Als wij ons depressief kunnen denken……dan kunnen we die kracht ook ten goede inzetten en onszelf gelukkig en tevreden denken. Ook jij beschikt over die kracht, alleen moet je, jezelf er bewust toe zetten om die kracht ten goed in te zetten.

Het is net als een boot op de zee. De stroming wil de boot naar negatieve gedachten trekken, en jij moet zo sterk zijn om het roer vast te houden en de boot in de richting te sturen waar jij naartoe wilt. Als je daar een beetje handig in wordt, dan kun je de stroming opzoeken om er je voordeel mee te doen en sneller vooruit te komen.

Scroll naar boven