Door meer tijd in stilte door te brengen, kunnen we onze geest tot rust brengen en innerlijke vrede ervaren. Stilte kan ook een belangrijk hulpmiddel zijn bij het omgaan met stress, angst en depressie.
Het is een basisbehoefte om voeling te houden met jezelf en om antwoorden te vinden op wezenlijke vragen in ons bestaan. Wanneer je stil bent sta je letterlijk even stil bij wat er nou eigenlijk echt belangrijk is in je leven.
We leven in een wereld die altijd doorgaat en waar het bijna nooit stil is. Dat is slecht voor onze gezondheid. Hoeveel momenten spendeer jij in volledige stilte? Dat zijn er vast niet veel.
Waarom is stilte zo goed voor je brein:
- Stilte zorgt voor opladen van het brein. In ons dagelijks leven krijgen we van alle kanten input. Wanneer we eindelijk rust en stilte hebben kan ons brein bijkomen en zichzelf weer opladen. De constante prikkelingen van ons leven plegen een behoorlijke aanslag op ons brein. Maar het brein kan zich herstellen als het in een omgeving is waar het minder prikkels krijgt dan normaal. Als het stil is – bijvoorbeeld als je een boswandeling maakt – kan je brein weer opladen en alles in alle rust verwerken.
- Stilte vermindert stress en spanningen. Veel geluid kan stress en spanning veroorzaken en het is wetenschappelijk bewezen dat stilte het tegenovergestelde effect heeft. Stilte kalmeert het brein en het lichaam.
- Stilte zorgt voor vernieuwing van de hersencellen. Onderzocht is dat 2 uur stilte ervoor zorgde dat hersencellen werden vernieuwd.
- Als het stil is zetten we ons brein onbewust op de gezonde standaard modus. We kunnen hierdoor ervaringen beter verwerken. Als ons brein op de standaard modes staat onder invloed van dagdromen, mediteren of gewoon stil zijn kunnen we eindelijk contact maken met onze gedachtes, herinneringen en ideeën. Hierdoor kunnen we onze ervaringen beter verwerken, zijn we empatischer, creatiever en kunnen we beter aan zelfreflectie doen. Om in de standaardmodes te komen moeten we eerst loskomen van afleidingen en stilte is een manier om hier te komen.
Stilte brengt je dichter bij je intuïtie en innerlijke geweten. Je gaat voelen hoe het echt met je gaat. Als je jezelf regelmatig echte stilte gunt krijg je ruimte om in aanraking te komen met je intuïtie. Hierdoor wordt je sympathieker en creatiever en krijg je een duidelijker beeld van waar je staat in het leven en waar je naar toe wilt.
Andere voordelen van Stilte
1. Je komt tot rust
2. Het kan helpen om de juiste keuzes te maken – Juist de afwezigheid van afleiding maakt je creatief. Stilte geeft de mogelijkheid om nieuwe ideeën te laten ontstaan en je verbeelding de vrije loop te laten. Zo kun je beter nadenken over moeilijke problemen en komen we tot diepere inzichten en oplossingen. Juist in de verveling kan creativiteit ontstaan en echt fundamenteel nadenken.
3. Je leert luisteren naar je lichaam – In de stilte kun je je emoties beter waarnemen en begrijpen. Het geeft je de ruimte om in contact te komen met je gevoelens.
4. Het verbetert de focus en concentratie – Stilte stelt je in staat om je gedachten te verzamelen en je te concentreren op de taak die voor je ligt.
5. Je kunt er anderen mee helen – Als je zelf rust uitstraalt, kun je daar anderen mee helpen. Stress is erg besmettelijk, maar kalmte ook. Wil je anderen besmetten met meer stress of, of wil je jezelf en de mensen om je heen helen met kalmte?