Leven in het Nu – Gelukkig zijn

Leven in het Nu, waarom is dit zo waardevol en hoe kan dit bijdragen aan een gelukkiger leven?

Lukt het jou om vrede te hebben met je huidige situatie, je leven, je werk en je relaties? Ben je ook volledig tevreden met wie je bent?

Het belang van in het Nu leven

Er zijn vast gebieden waar je niet tevreden over bent in je leven. Het is een uitdaging om gelukkig te kunnen zijn met wat je hebt.

Je vergelijkt je situatie misschien met die van een ander, of hoe het zou kunnen zijn? En dat maakt je niet gelukkiger. We veroorzaken door onze situatie te vergelijken met een ander ons eigen leed. We willen dat, wat we niet hebben en we willen niet, wat we wel hebben.

Dit alles kan onrust veroorzaken. Het is ok om je onrustig te voelen. Voel maar eens wat de onrust je verteld, je hoeft er niet direct iets mee te doen. Wat heb je nodig?

Het is een kunst om rust in je eigen onrust te vinden. Als je je eigen onrust niet veroordeelt, maar je ook niet als een slaaf door laat leiden, dan kan er ruimte ontstaan. Ruimte om te zijn met wat er nu is. En ruimte voor een gevoel van geluk.

Door jezelf aan te leren meer van het Nu moment te genieten gaat de kwaliteit van je leven omhoog. Je bent je bewust van alles wat je doet en je kunt er echt van leren genieten.

Je maakt je geen zorgen over de toekomst of het verleden. Het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen.

De aaneenschakeling van deze Nu-momenten zorgt voor een leven waar je veel meer uit haalt als je echt in het moment bent.

Leven in het Nu vermindert je problemen en het maakt je leven op veel fronten leuker.

Voordelen van leven in het Nu

Als je wilt genieten van ieder moment in het Nu is het belangrijk je te beseffen dat het overgrote deel van je zorgen zijn gebaseerd op het verleden (piekeren over de fouten die je hebt gemaakt) of de verwachtingen over de toekomst (dat wordt naar en lastig), meestal is er in het Nu weinig aan de hand.

Door in het Nu te leven raak je bevrijd van je denken, dat je voortdurend bestookt met (negatieve) gedachten, zorgen en angsten. Doordat we ons zo identificeren met onze gedachten en emoties, missen we het leven zoals het zich Nu aan ons voordoet.

7 tips om te leven in het Nu

Een krachtige manier om in het Nu te komen is je bewust te worden van je lichaam. Je lichaam verbindt je altijd met dit moment, dus hoe duidelijker je je lichaam voelt, des te sterker je aanwezigheid in het Nu.

Hieronder nog meer tips voor leven in het Nu:

  1. Besteed je tijd bewust – Door bewust om te gaan met waar je je tijd aan besteedt, zorg je ervoor dat je een hogere kwaliteit van leven krijgt. Door je tijd te besteden aan dingen waarvan je echt gelukkig wordt, kom je gemakkelijker terecht in een “flow”, het moment waarop je volledig opgaat in het Nu en alles om je heen even vergeet.
  2. Doe een ding te gelijk – Neem je tijd om een ding tegelijk te doen. Door je telkens te richten op een taak of gebeurtenis voorkom je dat je je aandacht moet verdelen over verschillende zaken. Je bent hierdoor volledig in het Nu-moment aanwezig met al je energie en je kunt hierdoor ook het maximale eruit halen.
  3. Focus je regelmatig op je ademhaling – Leven in het Nu is voor een heel groot deel verbonden met je ademhaling. Je kunt simpelweg niet in het verleden of de toekomst ademen, je adem is altijd bij je in het hier- en nu. Door je te richten op je ademhaling heb je een manier gevonden om altijd terug te komen naar het Nu-moment.
  4. Doe aan Mindfulness – Mindfulness helpt je om meerdere redenen uitstekend om beter in het hier- en Nu te leven. Zo helpt het om: A. Je gedachten beter te organiseren. Mindfulness zorgt ervoor dat je je gedachten gemakkelijker op een rijtje kunt zetten. Je leert hierdoor beter hoofd- en bijzaken van elkaar te scheiden waardoor je je focus naar de juiste dingen kunt sturen. Je bent hierdoor meer in het Nu-moment aanwezig en kunt ergens echt van leren genieten. B. Je kunt beter omgaan met stress – Stress ontstaat vaak door een overvloed aan prikkels. Mindfulness helpt je om deze prikkels in goede banen te leiden, waardoor je minder last krijgt van een gejaagd gevoel en afleidende gedachten. C. Je leert je beter te focussen en te concentreren. Mindfulness leert je om je beter te focussen en te concentreren. Aanwezigheid in het Nu-moment is daarvoor essentieel. Je leert jezelf aan om dit soort momenten te creëeren.
  5. Gebruik een Mindfulness steen – Het doel is om de manier van zijn en denken toe te passen in je dagelijkse leven. Kies daarom een reminder een steentje in je zak of een armband of een alarm op je horloge. Telkens als je je reminder tegenkomt, controleer je even of je wel in het Nu aan het leven bent.
  6. Ga de natuur in – Minder doen zonder afgeleid te worden, in de natuur gebeurt het vanzelf. Zeker wanneer je een lange wandeling maakt kom je helemaal tot rust en geniet je van het Nu-moment.
  7. Oefen dankbaarheid – Als je oefent in dankbaarheid kom je ook terug naar het Nu. Je realiseert waar je op dat moment dankbaar voor bent en geniet hiervan in het Nu. Een goede mogelijkheid is je dankbaarheid te noteren in een “dagboekje”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven