Loslaten, hoe doe je dat?

Loslaten. Hoe vaak wordt er niet gezegd laat hem/haar of die situatie los, dit is echter gemakkelijker gezegd dan gedaan. Want hoe laat je los waar je emotioneel ondersteboven van bent? Loslaten is een grote uitdaging en is niet makkelijk als iets jou diep geraakt heeft.

“Loslaten is niet iets dat je doet, het is iets wat je laat, ofwel niet vasthouden”.

“Je laat daadwerkelijk los omdat je er niet tegen vecht en er geen energie in steekt.”

Loslaten betekent simpelweg dat je het niet langer vast houdt. Het is vergelijkbaar met fysieke ballast vasthouden. Het wordt steeds zwaarder en uiteindelijk is het bijna ondragelijk.

Kunnen loslaten werkt verlichtend, brengt meer plezier in je leven en zorgt ervoor dat je groeit als persoon.

Wat is loslaten niet?

Om te weten wat loslaten is, is het goed te weten wat het niet is. Loslaten betekent niet dat je ergens niet meer aan moet of mag denken. Het betekent ook niet dat je negeert wat je moeilijk vindt of jezelf dwingt om de situatie te accepteren of te negeren. Dit zou niet goed voelen is ook niet goed voor je.

Loslaten betekent afscheid nemen van wat niet goed voor jou is. Het is stoppen met strijden tegen jezelf of anderen. Je maakt je niet meer druk om dingen die je niet kunt veranderen, maar erkent wel je gedachten en gevoelens daarover.

Bevrijd zijn van ballast voelt als dat je lichter door het leven gaat. Met negatieve gevoelens werkt het precies hetzelfde. Zodra je je ervan los maakt en ze laat voor wat ze zijn, voel je je bevrijd.

Loslaten betekent onze fixatie op dingen loslaten.

Laat los en je zult vrijheid ervaren.

Wat zijn de nadelen van vasthouden?

Een negatieve situatie, gedachte of gevoel veroorzaakt stress, een hoge bloeddruk en het slurpt energie. Wat het ook doet, het sluit je af voor positieve gedachten, gevoelens en ervaringen.

Wanneer je jouw negatieve gedachten voor iemand of een situatie in stand houdt, ontzeg je jezelf ook de kracht van positief denken.

De voordelen van loslaten:

  1. Ruimte – Loslaten is alles opruimen. Je ervaart weer ruimte, zowel in je hoofd als in je hart. Deze ruimte zorgt ervoor dat er nieuwe dingen kunnen ontstaan op 1 of meerdere gebieden van je leven.
  2. Innerlijke rust – Zolang je een situatie vast zit, blijf je in je hoofd mogelijkheden en oplossingen zoeken. Piekeren, zorgen maken en oplossingen zoeken en in dezelfde kringetjes blijven denken, is niet langer aan de orde en je mentale ballast wordt minder.
  3. Focus – Je verlegt je focus op andere dingen en kijkt op een andere manier vooruit naar de toekomst. Negatieve gedachten worden steeds meer vervangen door positieve gedachten.
  4. Energie – De situatie waarin je vastzit vergt veel van je. Zowel fysiek als mentaal kost dat energie en dit kan zelfs leiden tot een blokkade van je energie in je lichaam. Als er verandering komt in je oude situatie, kan je levensenergie weer gaan stromen.
  5. Vrijheid – Als je uiteindelijk de stap hebt gezet om los te laten, al dan niet door jezelf of bepaald door een ander, kan dat heel bevrijdende voelen. Je voelt een enorme opluchting en voelt je vrij van waar je in vastzat.

Hoe laat je los? – Tips

1. Maak bewust de beslissing om los te laten

Wanneer je voelt dat die negatieve emoties teveel ruimte in je hart en geest innemen, kun je beginnen met bewust te besluiten dat je iets wilt veranderen. Leren loslaten vereist een bewuste inzet en beslissing. Probeer vanaf dat moment te stoppen met het herbeleven van ervaringen uit het verleden.

Telkens wanneer je zin hebt om details van een situatie door te nemen op opnieuw te frustreren over de dingen die je pijn hebben gedaan, dwaal je je gedachten af en herinner je bewust wording over de beslissing om los te laten. Omarm een gezonde manier van leven en focus op het leren van pijnlijke situaties.

2. Beoefen Mindfulness

Omdat loslaten een mentale verschuiving met zich meebrengt – een verschuiving van gehecht zijn aan iets naar oke zijn met dat iets dat niet langer in ons leven is – geeft dit automatisch de mentale processen weer en het werken met onze gedachten. Een manier om met onze gedachten te werken en een groter acceptatievermogen te onwikkelen, is met mindfulness-meditatie.

Mindfulness omvat het observeren van gedachten en ervaringen op een niet oordelende, accepterende, niet gehechte manier. Door te oefenen met het loslaten van onze gedachten en emoties, kunnen we de vaardigheid om los te laten mogelijk verbeteren en gemakkelijker loslaten in ons leven.

3. Breng je pijn onder woorden

Als je merkt dat je met pijn en frustratie te maken hebt, onderdruk je emoties dan niet. Sta jezelf toe om je negatieve emoties op dezelfde manier te voelen als bij de positieve.

Het maakt deel uit van de mens om je soms neerslachtig te voelen en door een rouwproces te gaan, maar het is niet gezond om je door die gevoelens te laten overheersen en nieuwe emoties op te bouwen.

4. Vertrouw erop dat het goed komt

Een van de redenen waarom we aan dingen vasthouden, is dat we denken dat we ze nodig hebben om te overleven. Onthoud dat loslaten het loslaten is van onze mentale en emotionele fixatie op iets. Vertrouw erop dat het goed komt.

5. Stop het streven naar perfectie

Niemand is perfect. Kijk met compassie naar jezelf. Je bent mens en je hebt soms ook mindere dagen, het maakt je nog geen slecht mens.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven