Sta jij stil bij wat je voelt? – Mindfulness

Gevoelens zijn er om te voelen. Gevoelens zijn er niet om weg te drukken, of te onderdrukken. Wanneer je gevoelens wegdrukt, dan komen ze een ander moment vanzelf terug. Gevoelens wegdrukken kan tot meer stress of depressieve gevoelens leiden.

gevoelens 2

Hoe ga je om met gevoelens?

Weet jij wat je als eerste denkt als je je onprettig voelt?, als je emoties als boosheid, angst of verdriet voelt en spanning. Vaak is het zo dat mensen denken, dit wil ik niet?, dit moet weg?

We drukken gevoelens dus vaak weg of maken ze groter dan ze zijn. Het komt ons vaak slecht uit wanneer we minder fijne gevoelens hebben, tenzij er een erg ingrijpende gebeurtenis is waar je echt niet meer om heen kunt.

Het is niet de bedoeling om je gevoelens overal en altijd te uiten, soms is dat gewoon niet zo gepast. Het is wel erg belangrijk om jezelf serieus te nemen in wat je voelt. Want wanneer je gevoel er mag zijn in alle vormen, dan leef je pas echt. Dan ervaar je de ups en downs en je leert dat ze komen en ook weer gaan, je kunt ze dus voelen terwijl je er tegelijkertijd naar kunt kijken.

Mindful omgaan met je gevoelens

1. Erkennen wat je voelt

Als je erkent wat je voelt weet je en ben je er dus bewust van, wat er in je leeft en kun je op een goede evenwichtige manier met dit gevoel omgaan.

2. Acceptatie

Je hebt de neiging om je te verzetten tegen bepaalde gevoelens, of ze te ontkennen. Vooral als ze onplezierig zijn. Verwijt jezelf dus niet dat er een naar gevoel of emotie omhoog komt; herinner jezelf eraan dat gevoelens en emoties omhoog komen. Laat wat zich aandient toe, dit heeft als resultaat dat het ook weer sneller zal verdwijnen.

3. Omgaan met gevoelens – Bewustwording

In plaats van ervoor weg te lopen, ga je er dichter naartoe en je observeert het met interesse zonder oordeel. Om dat te kunnen moet je eerste even een momentje van rust nemen. Niet alleen om af te zien van je gebruikelijke reactie (automatisch patroon), maar ook om jezelf los te maken van het gevoel dat erdoor wordt opgeroepen.

4. Omgaan met gevoelens – identificatie

We hebben de neiging om onszelf te identificeren met onze gedachten. We zijn eraan gewend te denken dat we onze gedachten zijn. Wij voelen ons bijvoorbeeld depressief, we denken ik ben depressief, terwijl in werkelijkheid een deel van ons depressieve gevoelens heeft.

Beoefenen van Mindfulness:

Het beoefenen van Mindfulness is niet bedoeld om ons denken te verminderen, maar eerder om ons te leren beseffen wat we denken en voelen wanneer we denken en voelen. We kunnen vervolgens hier op een evenwichtige manier mee omgaan, dus niet erger maken en ook niet ontkennen van onze gevoelens.

Ik nodig je uit je gevoel te omarmen, precies zoals je dat nu voelt, niet groter of kleiner maken. Accepteren hoe het nu is. Een gevoel komt en gaat, zoals alles in het leven komt en gaat. Een gevoel heeft je iets te vertellen. Neem het serieus, maar besef ook dat je meer bent dan je voelt, kom los uit de identificatie.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven