Focus – Het belang ervan

Soms gaat het niet meer. Je lijkt vast te lopen en je hebt het gevoel dat een juiste focus weg is. In deze blog leg ik je uit waarom het zo belangrijk is een goede focus te hebben in het leven.

Wat is Focus?

Focussen betekent eigenlijk “scherp stellen” en heeft alles te maken met je aandacht richten en dat je je aandacht ergens op concentreert. De kunst daarbij is je niet laten afleiden. Focussen is een vaardigheid die de mens van nature heeft maar veelal afgeleerd is door het meer aanwezig zijn van het denken en minder het voelen.

Hoe belangrijk is Focus?

Een van der meest belangrijkste lessen die Mindfulness ons leert is dat alles waar we op focussen, zal toenemen. Aandacht heeft dus altijd effect en daarom is het zo belangrijk. Richt je je op positieve dingen? Dan krijg je positiviteit terug. Richt je je op negatieve dingen? Dan krijg je negatieve dingen terug.

Door te focussen bespaar je kostbare tijd, ben je effectiever en behaal je betere resultaten. Iedere keer dat je aandacht wordt verlegt verlies je je concentratie, wat slecht is voor je effectiviteit. Als je niet kan focussen kan je niet helder en effectief nadenken.

positief

De focus verleggen van het negatieve naar het positieve: hoe doe je dat?

Hoe positief sta jij in het leven? Zie je vooral kansen of beren op je weg? Juist in tijden van verandering en onzekerheid is het moeilijk positief te blijven en ligt negativiteit snel op de loer.

Het effect van negatief denken

Negativiteit veroorzaakt stress, heeft invloed op je nachtrust en je relaties met anderen. Reden genoeg om af en toe bij jezelf in te checken, hoe positief ben ik op dit moment? Focussen geeft bovendien handvaten om in contact te komen met gevoelens waar we van afgesneden zijn.

Voor een goede focus is het goed om aan het einde van je dag stil te staan bij de volgende dingen:

  1. Positieve gedachten – Wat waren de leuke dingen van de dag? De momenten waar je vrolijk van werd? dit kunnen kleine dingen zijn zoals het zonnetje wat heerlijk schijnt of bijvoorbeeld een mooie bos bloemen.
  2. Erken en vier overwinningen en succes – Sta stil bij de kleine en grote successen. Bijvoorbeeld je bent gaan sporten.
  3. Schrijf op waar je dankbaar voor bent – Bijvoorbeeld dat je gezond bent, dat je een leuk huis hebt ofwel tel je zegeningen.
  4. Sta stil bij wat je voor die ander hebt gedaan – Heb je iemand gesteund bij moeilijkheden in zijn/haar leven. Een vriend geholpen met verhuizen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven