Zelfvertrouwen vergroten – 5 tips

Wat is Zelfvertrouwen?

Zelfvertrouwen is het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het heeft alles te maken met hoe je naar jezelf kijkt.

Zelfvertrouwen is de balans tussen vaardigheid – dus het vertrouwen in je eigen kunnen en waardigheid – het vertrouwen in jezelf als persoon, dat je ertoe doet zonder dat je afhankelijk bent van je prestaties.

5 tips voor meer Zelfvertrouwen

  1. H(erken) je eigen kracht en kwaliteiten.
  2. Stop met jezelf te vergelijken met anderen en maak gebruik van helpende gedachten.
  3. Leer jezelf te accepteren zoals je bent. Ga uit van je eigen kracht. Iedereen is anders.
  4. Wees je bewust van je gedachten – De reden van je onzekerheid in een situatie is dat je er bepaalde gedachten op nahoudt. Wat je gedachte is bij een situatie, maakt hoe je je voel.
  5. Ga uitdagingen niet uit de weg – Als je denkt dat je iets niet kunt, doe het dan toch. Heb een positieve verwachting van jezelf en stel een realistisch doel.

Oefeningen voor vergroten van Zelfvertrouwen

A. Bedenk een positieve Mantra en maak gebruik van affirmaties

Herken je dat?, die constante dialoog in je hoofd of wel goed genoeg bent of jij wel diegene bent die geschikt is voor iets. Door negatieve gedachten als “ik kan het niet” of “ik ben niet goed genoeg” om te vormen tot positieve gedachten of affirmaties ga je hiervanzelf steeds meer in geloven. Mantra’s en affirmaties kunnen helpen om een positievere kijk op het leven en op je zelfbeeld te ontwikkelen.

B. Ga sporten

Tijdens het sporten komt er endorfine vrij, waardoor je automatisch lekkerder in je vel gaat zitten en je positiever naar jezelf gaat kijken. Het vraagt daarnaast best wel wat doorzettingsvermogen om regelmatig te gaan sporten. Geef jezelf dus een compliment iedere keer als je hebt gesport en maak er een gewoonte van om meer te bewegen. Als het je lukt dit vol te houden, ga je je automatisch beter voelen omdat je weer een nieuw doel hebt bereikt.

C. Oefen in dankbaarheid

Heb je het gevoel dat alles tegenzit? Voer dan een korte oefening in dankbaarheid uit: we worden hier namelijk tevredener en optimistischer van. Door je dankbaarheid op te schrijven of het uit te spreken, creëer je meer vertrouwen in jezelf en de wereld om je heen. Schrijf 3 dingen op waar je dankbaar voor bent op een dag en je zult dan merken dat er een heel hoop goed gaat.

D. Praat positiever tegen jezelf

De manier waarop je tegen jezelf praat, heeft veel invloed op hoe je je voelt. De algemene toon waarmee je tegen jezelf praat is van groot belang in het vergroten van zelfvertrouwen. Bijv. ik kan toch geen maat houden, ik eet die koekjes weer op. In plaats van jezelf af te straffen zou je kunnen zeggen: “ik zou willen dat ik gezonder ging eten”.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven