Gedachten – Gedachten zijn geen feiten

Gedachten kun je niet uitschakelen. We hebben onze hersenen natuurlijk ook niet voor niets, die zijn speciaal gemaakt om te denken. Gedachten hebben ook een functie. Zonder denken kun je bijvoorbeeld niet plannen, je administratie doen. We hebben echter ook gedachten die niet functioneel zijn.

Gedachten en hun invloed – gedachten zijn geen feiten

Onze gedachten kunnen heel veel invloed op ons hebben, op onze stemming en op ons handelen. Vaak komen die gedachten automatisch. Door ons bewust te zijn van de gedachten door mindfulness en beelden die door ons hoofd gaan, kunnen we er met enige afstand naar kijken en ze loslaten. Zo krijgen we de kans om te zien dat er ook andere manieren zijn om over bepaalde situaties na te denken.

Het is belangrijk ons te realiseren dat alle gedachten alleen maar mentale gebeurtenissen zijn. Gedachten geen feiten zijn en wij niet onze gedachten zijn.

gedachten

Manieren om je gedachten anders te zien

Tijdens meditatie kun je leren om met een afstandje naar jouw gedachten te kijken. Je kunt ze observeren en opmerken dat gedachten komen- en gaan. Je kunt zien dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt.

Gedachten leiden tot acties en acties hebben weer allerlei gevolgen. In welke gedachten gaan we investeren? Onze belangrijkste opdracht is om ze helder te zien, zodat we kunnen kiezen bij welke gedachten we actie ondernemen en welke we laten voor wat ze zijn.

Dingen die je kunt doen met je gedachten

Kijk gewoon naar ze hoe ze binnenkomen en weggaan, zonder het gevoel te hebben dat je ze moet volgen.

Zie je gedachten als mentale gebeurtenissen in plaats van als een feit. Het kan zijn dat de gebeurtenis vaak optreedt met andere gevoelens. Het is verleidelijk om erover te denken als waarheid. Maar het is steeds aan jou te beslissen of het waar is en hoe je ermee om wilt gaan.

Zet je gedachten op papier. Dan zie je ze op een manier die niet zo overweldigend is. Bovendien kan het helpen als je een gedachte aan het opschrijven bent je meer gaat stil staan bij de betekenis ervan.

Voor speciaal moeilijke gedachten kan het behulpzaam zijn anders naar ze te kijken op een bewuste wijze, met een open geest ofwel laat je “wijze geest” zijn visie geven.

Stel jezelf de volgende vragen: kwam deze gedachte plotseling en automatisch in mijn hoofd? Komt de gedachte overeen met de feitelijke situatie? Is er iets bij dat ik in twijfel kan trekken? Hoe zou ik er op een ander tijdstip, in een andere stemming over gedacht hebben?

Bewust worden van Negatieve gedachten

Als je je bewust wordt van negatieve gedachten en beelden in je geest, schenk er dan op een vriendelijke en geïnteresseerde manier aandacht aan en breid die uit tot een of meer van de volgende vragen (ga na elke vraag terug naar je ademhaling).

Verwar ik een gedachte met een feit?

Trek ik voorbarige conclusies?

Denk ik te zwart/wit?

Veroordeel ik mezelf volledig omdat ik een ding fout heb gedaan?

Concentreer ik me op mijn zwakheden en vergeet ik mijn sterke punten?

Beschuldig ik mezelf van iets waar ik geen schuld aan heb?

Veroordeel ik mezelf?

Stel ik onredelijk hoge eisen aan mezelf, zodat ik tekort zal schieten?

Ben ik aan het gedachten lezen/de toekomst aan het voorspellen?

Verwacht ik nu perfectie?

Telkens als we een opkomende gedachte als gedachte herkennen, de inhoud ervan registreren en beseffen hoe sterk de gedachte ons beïnvloedt, versterken we onze opmerkzaamheid. We leren onszelf beter kennen.

De juiste instelling ten opzichte van je gedachten is vriendelijke interesse en nieuwsgierigheid. Het is opmerkelijk hoe bevrijdend het werkt te zien dat je gedachten slechts gedachten zijn en niet jezelf of de werkelijkheid.

1 gedachte over “Gedachten – Gedachten zijn geen feiten”

  1. Pingback: Rust in je hoofd - 8 tips - coaching close to you

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven