Hoe om te gaan met je gedachten? – Gedachten zijn geen feiten

Gedachten kun je niet uitschakelen. We hebben onze hersenen natuurlijk ook niet voor niets, die zijn speciaal gemaakt om te denken. Gedachten hebben ook een functie. Zonder denken kun je bijvoorbeeld niet plannen, je administratie doen. We hebben echter ook gedachten die niet functioneel zijn.

Onze gedachten kunnen heel veel invloed op ons hebben, op onze stemming en op ons handelen. Vaak komen die gedachten automatisch. Door ons bewust te zijn van de gedachten en beelden die door ons hoofd gaan, kunnen we er met enige afstand naar kijken en ze loslaten. Zo krijgen we de kans om te zien dat er ook andere manieren zijn om over bepaalde situaties na te denken.

Tijdens meditatie kun je leren om met een afstandje naar jouw gedachten te kijken. Je kunt ze observeren en opmerken dat gedachten komen- en gaan. Je kunt zien dat je niet je gedachten bent, maar dat je gedachten hebt.

Gedachten leiden tot acties en acties hebben weer allerlei gevolgen. In welke gedachten gaan we investeren? Onze belangrijkste opdracht is om ze helder te zien, zodat we kunnen kiezen bij welke gedachten we actie ondernemen en welke we laten voor wat ze zijn.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.