Voordelen Mediteren

Wat zijn de voordelen van Mediteren?

Ik heb periodes in mijn leven gekend dat ik niet lekker in mijn vel zat. Ik was erg gespannen en ik bleef maar piekeren en denken. Ik ontdekte dat ik erg in mijn hoofd zat.

Mindfulness en Meditatie heeft veel mij veel wijsheid gebracht op vele vlakken. Er ging als het ware een wereld voor mij open, ik werd mij bewust van wat er daadwerkelijk in mijn hoofd afspeelde, wat het gevolg hiervan was op mijn lichaam en mijn dagelijkse gemoedstoestand. Mindfulness en Meditatie gaven mij inzichten in mijn dagelijkse denken. Ik kon hierdoor beter ontspannen.

Als je diep van binnen in jezelf kijkt dan zul je ontdekken dat er alleen maar blijdschap, vrede en enthousiasme is, dat is je bron. Je hoeft dus alleen maar het stof en de modder van de diamant die je bent, af te vegen. Dit kun je bereiken door te mediteren om weer dicht bij jezelf te komen.

mediteren 1

Wat is Mediteren?

Meditatie is de geest diepe rust geven, zodat hij zijn kern kan vinden, zich opnieuw kan opladen en opfrissen. Dit is belangrijk omdat onze geest veel te vaak wordt blootgesteld aan allerlei indrukken.

Redenen om te starten met Meditatie:

5 redenen voor jou om te starten met Meditatie.

  1. Mediteren zorg ervoor dat je kalmer, evenwichtiger bent en het gevolg daarvan is een verlaging van jouw bloeddruk. Mediteren zorgt namelijk voor afname van stresshormonen en cholesterol, beiden van invloed op de hoogte van de menselijke bloeddruk.
  2. Het verhoogt je concentratie.
  3. Mediteren brengt rust in je hoofd en lichaam. Je leert minder mee te gaan in gedachten en ze niet per definitie te geloven. Ze zijn nog wel degelijk aanwezig, maar je laat ze komen en weer gaan.
  4. Meditatie vermindert angst. Meditatie is erop gericht je geest te trainen, waardoor uiteindelijk een verhoogd niveau van kalmte, focus en verlichting in bewustzijn ontstaat.
  5. Als je Meditatie in je dagelijkse ritueel opneemt, zal dit het ouderdomsproces vertragen.

Hoe mediteer je?

Start met een goede Meditatiehouding waarin je je prettig voelt en wat je niet veel moeite kost. Dat hoeft geen lotushouding of kleermakerszit te zijn. Het gaat om een houding zonder lichamelijke ongemakkken.

Zit je comfortabel? Breng dan je volledige aandacht naar je ademhaling. Laat je adem tot rust komen. Richt je aandacht op het in- en uitstromen van de lucht en je buik die op- en neer gaat.

Mediteren en ademhaling

Zorg in in ieder geval dat je adem haalt in een gelijkmatige beweging, waarbij je uitademing altijd iets langer duurt dan je inademing.

Raak je in gedachten verzonken en dwaal je af? Het is heel normaal dat je gedachten van hot naar her vliegen, vooral als je niet begint met mediteren. Je hoeft deze gedachten niet weg te stoppen of te verdringen.

Merk de gedachten zonder oordelen op. Ze zijn er, maar je hoeft er niets mee. Laat ze gewoon weer langsdrijven, als wolken in de lucht. Merk op dat je was afgedwaald en breng je aandacht weer terug naar je ademhaling.

Je accepteert je gedachten en je verplaatst je weer bewust naar het “nu”.

Als je begint met mediteren, zul je al snel merken dat het rust brengt, 5, 10 of 30 minuten in stilte.

Hoe vaker je mediteert, hoe langer je het “punt” van volledige rust kunt vasthouden.

Je kunt de tijd dat je mediteert langzaam opbouwen. Van 5 minuten per dag naar 10 en uiteindelijk een half uur of misschien zelfs een uur. Voel wat voor jou prettig is.

Belangrijk bij meditatie doe het zonder verwachtingen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven