Rust in je hoofd – 8 tips

Een opgejaagd gevoel, negatieve gedachten en onrust zijn voorbeelden dat je geen rust hebt in je hoofd. Je kunt letterlijk verdwaald zijn in je eigen gedachten en minder prettig in het leven hierdoor staan.

Mindfulness en Mindset kunnen hier een grote rol in spelen. Wat ik je graag wil meegeven als basis om vaker naar binnen te keren en je te verbinden met jezelf.

Als je namelijk meer in contact staat met jezelf word je minder snel meegesleept door alles buiten je.

Wat is de oorzaak van onrust in je hoofd?

Onrust in je hoofd wordt veroorzaakt door gedachten die gericht zijn op zorgen. Deze gedachten zijn niet helpend en komen vaak vanuit het niets. Het kan zijn dat je plotseling een gedachte hebt over een fout uit het verleden of zorgelijke gedachten over hoe de toekomst eruit ziet.

onrust in hoofd

Hoe krijg je weer rust in je hoofd?

 1. Focus je op een ding: – vaak proberen we te veel dingen tegelijk te doen. Te Multitasken, maar Multitasken kun je zien als steeds kleine onderbrekingen waardoor je eigenlijke taak niet opschiet en je heel onrustig wordt.
 2. Observeer je gedachten en gevoelens: laat ze zijn in plaats je er door mee te laten slepen.
 3. Leer je te focussen op Mindfulness: dus met je hoofd in het nu in plaats van verleden of toekomst.
 4. Richt je op jezelf: weet wat jij belangrijk vindt, dan trek je je minder aan van wat anderen vinden.
 5. Ga wandelen in de natuur: dit is goed voor je hersenen – vrijwel elke vorm van sport helpt mentaal. Zelfs al je geen zin hebt, ga dan toch naar buiten. Wanneer je buiten beweegt combineer je de helende krachten van helder daglicht, natuurlijke rust, frisse buitenlucht en gezonde beweging. Als je een half uur lekker door stapt zul je merken dat je je heerlijk gaat voelen.
 6. Kies stilte: we zijn vaak zo druk dat we nooit stil kunnen staan, maar dit is essentieel om rust in je hoofd te krijgen.
 7. Schrijf: je gedachten uit je hoofd halen en op papier zetten heeft een bewezen werking.
 8. Mediteer: het zorgt ervoor dat je bij jezelf komt. Je wordt je bewust van gedachten, je kunt vervolgens je gedachten managen op deze manier. Je kunt dan kiezen voor een andere gedachte; waardoor je een andere emotie ervaart.

Voordelen van rust in je hoofd

Je ervaart meerdere voordelen als je rust hebt in je hoofd:

 1. Verlaging van Stress – Stress kan gemakkelijk chaos geven in je hoofd. Stress kan je dus behoorlijk in de weg zitten. Je gedachten schieten alle kanten op en je hebt er eigenlijk geen grip meer op. Wanneer je weet hoe je rust in je hoofd creëert, dan zorg je automatisch voor een verlaging van stress. Wie rust in het hoofd heeft kan beter ontspannen. Dat hebben lichaam en geest nodig om van stress te kunnen herstellen.
 2. Verbeterde concentratie – Een wirwar aan gedachten zorgt voor een flinke afname van de focus. Wanneer je het voor elkaar krijgt om rust in je hoofd te vinden, dan heb je meer concentratie. Je kunt dan je taken een voor een aanpakken.
 3. Rust in je hoofd geeft een andere kijk op het leven – Rust in je hoofd zorgt voor heel andere emoties dan wanneer je drukte in je hoofd ervaart. Alles is anders. Je ervaart de dingen anders, je ziet dingen anders en je voelt dingen anders. Uiteindelijk zorgt rust in je hoofd ervoor dat je alles als plezieriger ervaart. Je kunt meer genieten. Alles wat je doet wordt namelijk een stuk makkelijker wanneer je het met veel plezier doet.
 4. Rust in je hoofd maakt je gelukkiger – Wanneer we alle voordelen bij elkaar optellen kunnen we eigenlijk maar tot een conclusie komen: rust in je hoofd maakt je een gelukkiger mens.

Ook voor het krijgen van rust in je hoofd kan ik je helpen door middel van een coachtraject. Rust in je hoofd is essentieel voor een gelukkig leven.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Scroll naar boven